Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Απόφαση της συνέλευσης για την Κονίστρα: Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους!

Το Σάββατο 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κονίστρα Πετραλώνων Συνέλευση κατοίκων, φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής με θέμα τη στοχοποίηση ελεύθερων χώρων και σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής.
Η παιδική χαρά της Κονίστρας αφού έκλεισε κάτω από περίεργες συνθήκες, βρέθηκε να "ενοικιάζεται" σε ιδιώτες με αγγελία που ανάρτησε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων το οποίο και διαχειρίζεται τον χώρο με παραχωρητήριο. Εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε τη διεκδίκηση από την «ΓΕΧΑ» του κτιρίου που στεγάζεται το 73ο Δημοτικό Σχολείο. Είναι γνωστά τέλος τα προβλήματα της «Αργέντειου Παιδικής Στέγης που στεγάζεται σε παρακείμενο χώρο και διαχειρίζεται το ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί».

Είναι απαράδεκτο δημόσιοι χώροι στους οποίους μεγάλωσαν, έπαιξαν και πήγαν σχολείο γενιές και γενιές κατοίκων σήμερα να βρίσκονται ανοχύρωτοι στο στόχαστρο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Είναι επίσης απαράδεκτο τόσο ο Δήμος της Αθήνας όσο και το Ελληνικό Δημόσιο να μην παρεμβαίνουν για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής.
Ο χώρος της Κονίστρας ειδικά είχε πάντα δημόσιο χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία. Η συντήρηση και οι όποιες εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης έγιναν τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν με χρήματα του Δήμου, δηλαδή με χρήματα των δημοτών. Είναι μία από τις ελάχιστες παιδικές χαρές σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε εκατοντάδες παιδιά και μια όαση πρασίνου στον πυκνό αστικό ιστό.

• Απαιτούμε να γίνουν από τις υπηρεσίες σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τεχνικές εργασίες, ώστε ο χώρος να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί, για να αποδοθεί το συντομότερο δυνατό στους κατοίκους και στα παιδιά της περιοχής. Ζητάμε άμεσα να καθαριστεί ο χώρος, να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα παιχνίδια, να καθαριστούν και να καταστούν ασφαλή όλα τα κτίσματα, να απομακρυνθούν μπάζα και άλλα υλικά και να αποκατασταθούν οι ζημιές στην κερκίδα και στους ήδη ανοιχτούς χώρους άθλησης.

• Ζητάμε να εγκριθεί άμεσα κονδύλι από τον προϋπολογισμό του Δήμου ικανό για την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς και να ζητηθεί με προγραμματική σύμβαση η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες δαπάνες και το έργο που ήδη υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2015 να ξεκινήσει άμεσα.

Σαν κάτοικοι της περιοχής δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία άλλη χρήση της «Κονίστρας», ενός χώρου που αποτελεί μέρος της Ιστορίας της περιοχής μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο χαρακτήρα συνολικά της έκτασης που περικλείεται από της οδούς: Τρώων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Κυμαίων & Στησικλέους, παιδική χαρά, αθλητικούς χώρους, σχολεία, καθώς και κάθε δημόσιου χώρου της περιοχής μας.

Καλούμε τέλος το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων να σταματήσει την προσπάθεια οικειοποίησης μιας έκτασης που στη συνείδηση των κατοίκων είναι δημόσια και την οποία απλώς διαχειρίζεται και να εγκαταλείψει την διαφαινόμενη απόπειρα ενοικίασης σε επενδυτή. Δηλώνουμε σε τυχόν υποψήφιο επενδυτή πως η έκταση είναι δημόσια και θα βρει τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της περιοχής απέναντι σε κάθε απόπειρα.

Συνέλευση κατοίκων
Κονίστρα 9/5/15



Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Σήμερα Πρωτομαγιά η Κονίστρα άνοιξε το μεσημέρι από τους κατοίκους των Πετραλώνων!




Η Κονίστρα είναι ένας καταπράσινος χώρος με παιδική χαρά και γηπεδάκια. Λειτουργεί από το 1923 και είχε παραχωρηθεί στο Συμβούλιο Ελληνίδων από το υπουργείο Γεωργίας για να χρησιμοποιηθεί για τα παιδιά της τότε προσφυγικής συνοικίας.
 Γενιές και γενιές πέρασαν από αυτόν τον χώρο. Η λειτουργία της Κονίστρας σήμερα έχει ανασταλεί λόγω θανάτου του φύλακα και για λόγους "ασφαλείας".
Στην πραγματικότητα το Συμβούλιο Ελληνίδων επιδιώκει να νοικιάσει τον χώρο σε ιδιώτες, ενώ ο Δήμος της Αθήνας που τον φρόντιζε τόσα χρόνια, παρά την ομόφωνη απόφαση ότι θέλει να κρατήσει τον χώρο ανοικτό στο κοινό, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Έτσι τα 8 αυτά καταπράσινα στρέμματα κινδυνεύουν να χαθούν, να περάσουν σε ιδιώτες που μπορούν να αλλάξουν τις χρήσεις τους ακόμα και να χτίσουν σε σημεία.
Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί! Οι μέρες είναι κρίσιμες και η κινητοποίηση τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και άλλων πολιτών της Αθήνας απαραίτητη.
Αυτή την Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας «Ανδρέας Κάλβος» του Θησείου πήρε την πρωτοβουλία και καλεί τη γειτονιά στη 1 μμ μετά τις συγκεντρώσεις να ανοίξει τον χώρο.
Εκεί θα υπάρξει και ενημέρωση για τη μέχρι τώρα κατάσταση καθώς και αποφάσεις για το κρίσιμο επόμενο διάστημα. Ας είμαστε όσοι και όσες μπορούμε εκεί και να απολαύσουμε το χώρο αλλά και να διεκδικήσουμε να μη χαθεί ο χώρος αυτό μετά από 92 χρόνια ανοιχτής λειτουργίας.
«1 Μάη 2015, 1μμ ανοίγουμε και πάλι την Κονίστρα!» δηλώνουν οι κάτοικοι.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΕΚ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΕΚ

Μόνη λύση: η ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο!

1. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, το πολιτικό επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη και “παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο”, όπως προειδοποίησε ακόμα κι η κυβέρνηση Ομπάμα. Ο λόγος δεν είναι απλώς η γνωστή από χρόνια χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα είναι άλλο που προκαλεί φόβους και ελπίδες σε κράτη και λαούς: το γιγάντιο κύμα λαϊκής οργής ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που έφεραν τα Μνημόνια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τα επέβαλαν, ανέβασε στην κυβέρνηση, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό ρεφορμιστικό κόμμα, με την ρητή εντολή να δώσει τέλος στην λιτότητα. Είναι αυτή η απαίτηση του λαού, η ορμή του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, η στροφή του προς τα αριστερά που απειλεί την κλυδωνιζόμενη ΕΕ, την αποτυχημένη πολιτική της να κάνει τους λαούς να πληρώσουν για την κρίση και τη χρεοκοπία του καπιταλισμού, απειλώντας έτσι όλη την ισχύουσα ευρωπαϊκή αστική πολιτική τάξη πραγμάτων, με απρόσμενες παγκόσμιες συνέπειες..

[...]

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του 14ου Συνδερίου του ΕΕΚ: 
http://www.eek.gr/index.php/decisions/3360-apofasi-tou-14ou-synedriou-tou-eek