Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα χαιρετίζει τη νίκη της εργαζόμενης γυναίκας που η εταιρεία MIGATO είχε απολύσει παράνομα και καταχρηστικά, μόλις εκείνη ανακοίνωσε το ευχάριστο της εγκυμοσύνης της. Έπειτα από συνεχείς κινητοποιήσεις ταξικής αλληλεγγύης και διεκδίκησης του σωματείου της(Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) και δεκάδων συμπαραστεκόμενων σωματείων και συλλογικοτήτων, η εταιρεία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταβάλλει άμεσα αποζημίωση για το διάστημα προστασίας λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας. 

Το ΕΕΚ καταγγέλλει την εταιρεία που υπέβαλλε την εργαζόμενη σε αυτό το βασανιστήριο για το αυτονόητο. Γνωρίζουμε καλά πως οι αρχές και το ήθος των καπιταλιστών ξεκινάνε και τελειώνουν στην αρπαγή του μόχθου της εργατικής τάξης, στην εκμετάλλευση, εξάντληση και απόρριψή μας σαν σκουπίδια, όταν η υγεία ή οι επιλογές στην προσωπική μας ζωή δεν συμφέρουν τα αφεντικά. Όπως αποδείχθηκε, το μόνο που κόβει τις ορέξεις τους είναι η ενεργή κινητοποίηση της εργατικής τάξης.


Η περίπτωση της εταιρίας υποδημάτων ΜΙGATO δεν ήταν εξαίρεση: Η εργαζόμενη μισθωτή τεχνικός δούλευε υπό το εκβιαστικό καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Αμέσως μόλις δήλωσε την εγκυμοσύνη της, υποχρεώθηκε σε λύση της σύμβασής της με υποκριτικές υποσχέσεις της εταιρείας πως δήθεν θα προχωρήσει στην υπογραφή νέας. Με αυτή την άθλια τακτική του «στρίβειν δια της νέας σύμβασης», αναίσχυντα έπειτα της δήλωσαν πως πλέον… παραιτήθηκε οικειοθελώς(!).


Τα αντίστοιχα κρούσματα είναι αναρίθμητα και σπάνια καταγγέλλονται ή δημοσιοποιούνται. Νεαρές γυναίκες μόλις ανακοινώνουν ή μόλις γίνει αντιληπτό πως εγκυμονούν, δέχονται ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Αν δεν υποκύψουν στον φόβο και στην ντροπή, επιβαρύνονται οι βάρδιες και τα καθήκοντά τους. Για να προστατέψουν τη ζωή του παιδιού τους και να γλιτώσουν από αυτόν τον βασανισμό, συνήθως εγκαταλείπουν σιωπηλά τη δουλειά τους, προτιμώντας μια στερημένη παρά μια εξευτελισμένη ζωή.
Το σύνολο των συνθηκών εργασίας και το διάχυτο καθεστώς ανεργίας, δεν είναι πια ανεκτά από την εργατική τάξη και το φτωχό λαό. Κάθε μας βασική ανάγκη και κάθε μας χαρά κι επιθυμία βρίσκονται πια σε ευθεία σύγκρουση με το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. 


Απαιτούμε όλες οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα να χαρούν την εγκυμοσύνη τους, να μεγαλώνουν ήρεμα τα μωρά τους, να απολαμβάνουν κοινωνική ζωή ως μητέρες και να επιστρέφουν ομαλά στην δουλειά τους. Το κράτος και το σύστημα που δεν μπορεί να προστατεύει αυτό το δικαίωμα, είναι ένα κράτος κι ένα σύστημα για τα σκουπίδια. Κάθε γυναίκα δικαιούται να ζει και να εργάζεται σε μια κοινωνία που δεν αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη σαν προβληματική παρένθεση.


-Απαιτούμε την πλήρη οικονομική και ηθική αποκατάσταση όλων των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτό το βασανιστήριο.
-Απαιτούμε να αυστηροποιηθούν οι ποινές για όποιο αφεντικό επιχειρεί να κανιβαλίσει τη ζωή μας.
-Απαιτούμε να προστατεύεται εντελώς και πλήρως η μητρότητα. 


Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον συνδικαλισμό των γραφειοκρατών που είναι δεμένος με το κράτος και τα αφεντικά. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας, είναι αν οι εργάτες δράσουν σε πολιτική ανεξαρτησία και πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο σε κάθε χώρο δουλειάς.  



Δεν έχουμε κανένα κοινό σκοπό και συμφέρον με τα αφεντικά μας, γι’ αυτό οι ταξικές συνεργασίες είναι απέναντι κι ενάντια στην εργατική τάξη κι οδηγούν στην καταστροφή της ζωής της. Το ΕΕΚ παλεύει για ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο που θα αναπτύξει ένα τολμηρό και μαζικό πολιτικό-διεκδικητικό κίνημα της -εργαζόμενης ή άνεργης- εργατικής τάξης και θα επιτρέψει σε όλο τον λαό να πάρει πίσω την κλεμμένη ζωή του. Δεν θα αφήσουμε να εξαϋλωθούν οι ελπίδες μας σε κακοφτιαγμένα σενάρια διαχείρισης. Θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και θα ανοίξουμε τον δρόμο για να οργανώσουμε κομμουνιστική κοινωνική ζωή: αλληλεγγύης, ελευθερίας και συντροφικότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο όλο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καλούμε εργαζόμενους και ανέργους να αγωνιστούμε ενωμένοι ενάντια στα αφεντικά και στο κράτος που μας καταστρέφουν τις ζωές. Καλούμε τις γυναίκες -κι ιδιαίτερα τις μέλλουσες μητέρες- κι όλους τους συντρόφους τους στη ζωή και στον αγώνα να πρωτοστατούν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα ενάντια σε παρόμοιες επιχειρήσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12/2/2015
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Όχι στους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών της Γερμανίας, της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Στον ωμό εκβιασμό  και την οικονομική τρομοκρατία της Γερμανίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Eυρώπης των διεθνών τοκογλύφων, η εργατική τάξη και ο λαός της Eλλάδας και όλοι οι λαοί της Eυρώπης πρέπει να απαντήσει με την άμεση και χωρίς περιστροφές μονομερή ΔIAΓPAΦH TOY XPEOYΣ, την κατάργηση των Mνημονίων και των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Aυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να αποφευχθεί η καταστροφή του εργαζόμενου λαού.
Tο δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η εθκικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος – που η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός έχει χρυσοπληρώσει και που στην πραγματικότητα πρέπει να του ανήκουν… Διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι η βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αποτίναξη της λιτότητας και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας. Aυτό είναι το κύριο ζήτημα που πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί. H επιβίωση του εργαζόμενου λαού και η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελεημοσύνη αλλά με εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά…

Tο ΕΕΚ, χωρίς να δίνει καμιά πολιτική, “κριτική” στήριξη στην κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον απεχθή εθνικιστή Kαμμένο των ΑΝΕΛ αλλά και χωρίς σεχταρισμούς απέναντι στο μεγάλο τμήμα του λαού που ψήφισε και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει ενάντια στα τελεσίγραφα και τους ωμούς εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών της Γερμανίας και της Ε.Ε., της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των διεθνών καπιτα-ληστών για την επαναστατική ρήξη μαζί τους και άμεση μονομερή διαγραφή του χρέους!



Η ρήξη με την Ε.Ε. πρέπει να συνοδεύεται από ένα διεθνιστικό κάλεσμα αλληλεγγύης και εξέγερσης στα ταξικά μας αδέρφια, την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους μετανάστες, κι όλους τους απόκληρους σε όλη την περιοχή, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, βάζοντας φωτιά στη συσσωρευμένη οργή τους, ενοποιώντας όλους τους αγώνες κατά των εχθρών των λαών, για την σοσιαλιστική ενοποίηση της ηπείρου από τη Λισαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ. Η μόνη οδός σωτηρίας είναι ο προλεταριακός διεθνισμός στην πράξη ενάντια στις άρχουσες τάξεις, ενάντια στο εθνικιστικό αλληλοφάγωμα των από κάτω για το χατήρι των επάνω!

Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο! Έλεγχος ενάντια στη φυγή κεφαλαίων! Δήμευση της περιουσίας των μεγαλοκαρχαριών, απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών μας, η παραγωγή στα χέρια των άμεσων παραγωγών! Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο κι εργατική διαχείριση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δημοκρατικά επεξεργασμένο από τα όργανα του εργατικού-λαϊκού κινήματος για να αντιμετωπιστούν οι οξύτατες κοινωνικές ανάγκες!
    
Για να μην ποδοπατηθούν βάναυσα οι ελπίδες, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην ανάπτυξη ενός μαζικού πολιτικού-διεκδικητικού κινήματος των εργαζομένων και των ανέργων που θα απαιτήσει να πάρει ο λαός πίσω όλα τα κλεμμένα, την ίδια την ζωή του.
Να σφυρηλατήσουμε ένα ισχυρό Ενιαίο Μέτωπο των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, όλης της Αριστεράς και της αναρχίας, χωρίς αποκλεισμούς, οικοδομώντας Επιτροπές Δράσης και άλλες μορφές αυτο-οργάνωσης, άμεσης δημοκρατίας και πρακτικής παρέμβασης.
Να τσακίσουμε τους φασίστες στους δρόμους και κάθε γειτονιά με μαζική δράση και Ομάδες Αυτοάμυνας.
Πάνω απ’ όλα να οργανώσουμε  πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς σε ένα επαναστατικό Κόμμα μάχης, αντιγραφειοκρατικό και πειθαρχημένο, εκπαιδευμένο στον επαναστατικό, αδογμάτιστο, ελευθεριακό Μαρξισμό και τις ιστορικές επαναστατικές-χειραφετητικές εμπειρίες κι αναζητήσεις  όπου γης, προσηλωμένο στο σκοπό της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης και του πανανθρώπινου ελευθεριακού κομμουνισμού.




ΕΕΚ
10/2/15

Χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς περιστροφές, να ανοίξει τώρα η ΕΡΤ!

Η συμπλήρωση 20 μηνών, από το «μαύρο» που έριξε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Ε.Ρ.Τ., συμπίπτει με την εκδίωξη της, με τις εκλογές της 25 Γενάρη. Μιας κυβέρνησης λαομίσητης, που καταρρέοντας η ίδια, δείχνει ακόμα πιο έκδηλα, την κατάρρευση όλου του μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος. Ο λαός, με οργή και ελπίδα, μαύρισε αγρίως όσους τού μαύρισαν την ζωή στα μνημονιακά χρόνια. Τους ένοχους και συνένοχους των μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού που επέβαλε η τρόικα ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ με τα Μνημόνια και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις των πιστών υπηρετών της στην Ελλάδα, τους Σαμαράδες, Βενιζέλους, Παπανδρέου, Κουβέληδες, Καρατζαφέρηδες. Έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ίδια την ιμπεριαλιστική ΕΕ , στο ΔΝΤ, στους διεθνείς τοκογλύφους, σε ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες. Ο λαός απέδειξε και με αγώνες και με ψήφο ότι θέλει και μπορεί να σκίσει τα Μνημόνια, εδώ και τώρα!

Με ελπίδα, στράφηκε μαζικά προς τα αριστερά και ανέδειξε στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ένα κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τομή που οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις και οι ρεφορμιστές θέλουν να κλείσουν βιαστικά. Μια ελπίδα που τους τρομάζει και τρέχουν να ποδοπατήσουν πριν προλάβει ν’ ανθοβολήσει και βγάλει καρπούς. Και είναι ακριβώς αυτή η ελπίδα, που δε μπορεί να χωρέσει σε κυβερνητικά χαρτοφυλάκια μαζί με τους ακροδεξιούς, ξενοφοβικούς των ΑΝ.ΕΛ.




Σε αυτό το σκηνικό, οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. διεκδικούν το μόνο απόλυτα δίκαιο αίτημα. Χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς περιστροφές, να ανοίξει τώρα η Ε.Ρ.Τ. Μια Ε.Ρ.Τ. όπως την περιγράφουν στην πρόταση που διαμόρφωσαν μέσα από πανελλαδικές τους διαδικασίες, που δε θα είναι κυβερνητικό φερέφωνο κανενός, δε θα είναι ανώνυμη εταιρεία, θα συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα της με το κίνημα, χωρίς ανώτατα όργανα συντονισμού και λειτουργίας. Το Ε.Ε.Κ. στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων της Ε.Ρ.Τ. σε αυτές τους τις διεκδικήσεις.


Ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε, πως αυτή η λογική του αγώνα, μπορεί στέρεα να καρποφορήσει με τη διεύρυνσή της, δηλαδή με το να μπούμε να λειτουργήσουμε τα εργοστάσια όπου αυτό είναι δυνατό, να προωθήσουμε τον εργατικό έλεγχο και την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της παραγωγής και των τραπεζών.
Η αυτοδιαχείριση της Ε.Ρ.Τ., όπως και κάθε κλάδου παραγωγής, θα ριζώνει αν δε συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους, πρωτογενή πλεονάσματα, διαπραγματεύσεις με αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια ξεζουμίζουν το σύνολο της τάξης. Την εξουσία μας στο χώρο δουλειάς, θα τη στερεώσουμε και θα την απλώσουμε με την εξουσία μας σε όλη τη χώρα. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι να πάρουν το τιμόνι μιας κοινωνίας που την απειλεί η παρακμή του καπιταλισμού.
Ταυτόχρονα πρέπει να τεθεί σε όλο το εργατικό κίνημα η τοποθέτηση για έναν άλλο εργατικό συνδικαλισμό, με ανεξάρτητα από κράτος, αφεντικά και συνδικαλιστική γραφειοκρατία κέντρα αγώνα των εργατών. Αυτό είναι το πνεύμα της πανελλαδικής απόφασης των εργαζόμενων της Ε.Ρ.Τ. Αλλά είναι ζήτημα όλου του εργατικού κινήματος. Σε μια εποχή που η ικανοποίηση των εργατικών αναγκών δε μπορεί να μετρηθεί με τη μεζούρα. 


Το Ε.Ε.Κ. θα συνεχίσει να παλεύει για ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο πάλης ενάντια στα μέτωπα ταξικής συνεργασίας .Δεν δίνουμε και δεν υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος. Δεν αναθέτουμε τίποτα σε κανένα, πολύ λιγότερο δεν δίνουμε λευκές επιταγές. Χρειάζεται ΤΩΡΑ ένα τολμηρό, μαζικό πολιτικό-διεκδικητικό κίνημα να ξεδιπλωθεί. Μας τα πήραν όλα η τρόικα κι οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα θέλουμε όλα τα κλεμμένα πίσω και τα θέλουμε τώρα. Για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.


10/2/15
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Έξω οι ακροδεξιοί εθνικιστές υπουργοί και υφυπουργοί από την κυβέρνηση.
Ο λαός, με οργή και ελπίδα, μαύρισε αγρίως όσους τού μαύρισαν την ζωή στα μνημονιακά χρόνια. Τους ένοχους και συνένοχους των μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού που επέβαλε η τρόικα ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ με τα Μνημόνια και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις των πιστών υπηρετών της στην Ελλάδα, τους Σαμαράδες, Βενιζέλους, Παπανδρέου, Κουβέληδες, Καρατζαφέρηδες. Έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ίδια την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τη Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε, στο ΔΝΤ, στους διεθνείς τοκογλύφους, σε ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες. Ο λαός απέδειξε και με αγώνες και με ψήφο ότι θέλει και μπορεί να σκίσει τα Μνημόνια, εδώ και τώρα![...]

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΕΚ για το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ