Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Χαιρετισμός και φωτογραφίες από την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες κι ΕΠΟΝίτες.



Ο χαιρετισμός που διαβάστηκε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής την Πέμπτη 28/8/14 στην πλατεία Ελπίδας, για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση των 16 ΕΑΜιτών κι ΕΠΟΝιτών.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, βρισκόμαστε σήμερα εδώ -70 χρόνια μετά- για να τιμήσουμε τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων του μπλόκου των Παλαιών Σφαγείων από τους Γερμανούς ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους. 
Βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσουμε τις θηριωδίες του ναζιστικού κτήνους, τη μέρα εκείνη της 28ης Αυγούστου 1944 που δεν περιορίστηκε στις εκτελέσεις αλλά λήστεψε και πυρπόλησε δεκάδες σπίτια στην προσφυγογειτονιά των Παλαιών Σφαγείων. 
Αλλά βρισκόμαστε εδώ και για έναν ακόμη λόγο: Σήμερα 7 δεκαετίες μετά τη συντριβή του ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Και αν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αυτό καθόλου δε σημαίνει οτί η φάρσα της αναβίωσης του φασισμού δεν περιέχει τη φρίκη. Τη φρίκη που την έχουν ήδη βιώσει οι εξεγερμένοι εργάτες της ανατολικής Ουκρανίας από τις φασιστικές πολιτοφυλακές, υπό την κάλυψη του επίσημου ουκρανικού κράτους, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που βομβαρδίζουν συνοικίες, σκοτώνουν άμαχους, παιδιά και ηλικιωμένους και καίνε ζωντανούς αντιφασίστες αγωνιστές.

 Η άνοδος εθνικιστικών αλλά και καθαρά νεοναζιστικών κομμάτων στις τελευταίες ευρωεκλογές, μαζί και της Χρυσής Αυγής, μας βάζει επιτακτικά προ των ευθυνών μας. Παρά τις φυλακίσεις της μισής κοινοβουλευτικής ομάδες της ΧΑ, τα ποσοστά τους ανέβηκαν. Τις τελευταίες ημέρες στη Νίκαια, στο Παγκράτι, στην Πάτρα και αλλού, είδαμε την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου. Τα τάγματα εφόδου δεν δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν φυσιολογικές καταστάσεις. Η ύπαρξή τους σημαίνει ότι ήδη ζούμε σε μη φυσιολογικές καταστάσεις. 

Και βέβαια το μισό εκατομμύριο ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτή πληγή. Από αυτούς τρέφονται οι ναζιστοσυμμορίτες χωρίς ταυτόχρονα να κόβουν τους δεσμούς τους με τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό της αστικής δημοκρατίας. Αν η φασίζουσα κυβέρνηση των Μπαλτάκων, των στρατόπεδων συγκέντρωσης μεταναστών, των φυλακών τύπου Γ και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, έκλεισε στη φυλακή καμπόσους από το μηχανισμό και την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής καθόλου δε σημαίνει ότι δεν θα τους ξαναχρησιμοποιήσει με αναβαθμισμένο ρόλο στη μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. 

Από την άλλη οι οργανώσεις της εργατικής τάξης πρέπει να μάθουν από το παρελθόν και να παλέψουν για τη δική τους απάντηση στο φαινόμενο του φασισμού. Το έδαφος πάνω στο οποίο τρέφεται ο φασισμός -αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης μικροαστικών και εργατικών μαζών- είναι το ίδιο που κινητοποιεί εκατομμύρια καταπιεσμένους ενάντια στο σύστημα  της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. 

Η πάλη ενάντια στον φασισμό είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, βάζοντας τους όρους της ανατροπής του. Απαιτείται η πιο πλατιά ενότητα στη δράση, όλων των μορφών οργάνωσης της εργατικής τάξης ενάντια στη φασιστική απειλή.
Οι μεμονωμένες και σποραδικές μάχες μειοψηφιών δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ούτε φυσικά οι εκκλήσεις προς τους μηχανισμούς της αστικής δημοκρατίας, «να κάνουν το καθήκον τους». 
Άλλωστε ο ίδιος ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα του αστικού κράτους και προϊόν της σήψης του. Χρειάζεται άμεσα ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο των καταπιεσμένων που να ενσωματώνει κάθε μορφή αντίστασης. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης παντού, με στόχο όχι μόνο να καλυφτούν βασικές ανάγκες των από κάτω αλλά και να συσπειρώσουν -σε πολιτικό επίπεδο- μάζες που βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε πολιτική εκπροσώπηση, για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Τέλος, να χτίσουμε ομάδες εργατικής λαϊκής πολιτοφυλακής για να αντιμετωπιστούν οριστικά οι φασιστικές συμμορίες στο δρόμο. 

Το σύνθημα που φώναξαν Ιταλοί εργάτες στη θέα του κρεμασμένου ανάποδα Μπενίτο Μουσολίνι ας ηχήσει στη μνήμη των 16 ΕΑΜιτών κι ΕΠΟΝιτών:

 «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά!».

Ένος λεπτού σιγή για τους αγωνιστές εργάτες, θύματα των ναζιστών
 




ΓΚΑΖΙ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, 4μμ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΒΟΥΤΑΔΩΝ


Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντιφασιστικό ξεσηκωμό όλου του λαού, οι ναζιστές της Χ.Α., συνεχίζουν να κυκλοφορούν σαν ερπετά στους δρόμους και να τρομοκρατούν (εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, ξυλοδαρμοί ομόφυλων ζευγαριών κ.α.)

Με ένα ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις αποσκευές τους και με «καύσιμο» την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Ουγγαρία, Ουκρανία κ.ο.κ.), αλλά και το «φωτοστέφανο» του οσιομάρτυρα προσεκτικά σμιλεμένο από τα ΜΜΕ των εκδοτών/καναλαρχών και των εφοπλιστών που τους χρηματοδοτούν, παριστάνουν τους κυνηγημένους από το σύστημα.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα και με την πλειοψηφία των βουλευτών τους στη φυλακή, ούτε οι εκλεκτικές συγγένειες με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ούτε οι «μπαλτακοειδείς» δικτυώσεις ακόμα και με τμήματα της κυβέρνησης έχουν διακοπεί.

Παραμένουν το πιστό σκυλί του κεφαλαίου, το κρυφό χαρτί του κράτους για τις βρώμικες δουλειές, που ενισχύεται αδιάλειπτα και περιμένει την στιγμή για να ενεργοποιηθεί ενάντια στην εργατική τάξη και στο κίνημα της. Είναι η επιδεινούμενη κρίση, πάνω στο έδαφος της καπιταλιστικής παρακμής, που τους παραχωρεί αυτό τον ρόλο κι αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τα αφεντικά και τους κρατικούς και παρακρατικούς κύκλους.

Ενώ οι ίδιοι κλαίγονται πως η αστική δημοκρατία τους διώκει, αυτή τους παραχωρεί ολόκληρες πτέρυγες φυλακών, στοιβάζοντας τις γυναίκες κρατούμενες του Κορυδαλλού, σε άθλιες συνθήκες, την μια πάνω στην άλλη. Τώρα, τους δίνει σκανδαλωδώς άδειες από την φυλακή, για να ορκιστούν στα όποια τοπικά συμβούλια έχουν εκλέξει αντιπροσώπους. Τους δίνουν την ευκαιρία για άλλη μια φιέστα, για άλλο ένα σώου ηρωοποίησης τους.

Το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα, χωρίς να θρέφει αυταπάτες για τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας, πρέπει να τους κόψει τον δρόμο και σε αυτή τη περίπτωση, εξαφανίζοντας τους από προσώπου γης σε κάθε ευκαιρία.

Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας!
Να τσακίσουμε τον φασισμό όπου τον συναντάμε!
Να τσακίσουμε το αστικό κράτος – να χτίσουμε την εξουσία των εργατικών συμβουλίων!

ΓΚΑΖΙ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, 4μμ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΒΟΥΤΑΔΩΝ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δεν ξεχνάμε τους 16 αγωνιστές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκαν από ναζί και ταγματασφαλίτες στα Παλιά Σφαγεία.

Την Πέμπτη 28/8 στις 9μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Πετράλωνα, η οργάνωση του ΕΕΚ Πετραλώνων-Κουκακίου, καλεί και συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 16 εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες.

Στο τελευταίο μπλόκο των Γερμανών, στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες δολοφόνησαν αγωνιστές, οργάνωσαν πλιάτσικα, βασανισμούς και έκαψαν σπίτια.

70 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τίποτα. 
Θα εκδικηθούμε για όλους τους νεκρούς μας, 
τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Δείτε εδώ σχετικά με την περσινή εκδήλωση: http://eekpetralona.blogspot.gr/2013/08/test-2.html

«Τα χωνιά του ΕΑΜ», έργο του Α. Τάσσου