Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκη αγωνιστών για τον αγώνα του Προαστιακού: Παρασκευή 26 Ιούλη 2014 στο Κτίριο 9 της Ευελπίδων

Για πολλά χρόνια κάτοικοι των περιοχών της Αθήνας καλούσαν σε συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς, διαμαρτυρίες και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενάντια στη δημιουργία του υπέργειου Προαστιακού σιδηροδρόμου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, χωρίς την απαραίτητη υποδομή για σήμανση στις αφύλακτες διαβάσεις. Παρ' ότι, διέσχιζε με μεγάλη ταχύτητα πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ που πρότεινε την υπογειοποίηση του. Οι κάτοικοι του Βοτανικού και οι φορείς τους επανειλλημένα είχαν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της διέλευσης του και την ανυπαρξία διαβάσεων. Αλλά τα συμφέροντα για την λειτουργία του και οι μίζες τύπου Siemens ήταν πολύ μεγάλα.

Στις 10 Ιουλίου του 2007 ένα συρμός του Προαστιακού στο ύψος του σταθμού Μετρό Κεραμεικός, τραυματίζει σοβαρότατα 19χρονη κάτοικο της περιοχής η οποία διέσχιζε την αφύλακτη διάβαση. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται μεγάλη αυθόρμητη και οργισμένη συγκέντρωση στο σημείο του ατυχήματος με οδοφράγματα και φωτιές στις γραμμές του τρένου. Κάποια παρευρισκόμενα φασιστοειδή απευθύνουν απειλές στους συγκεντρωμένους Ελληνες και Μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής. Αποφασίζεται επιτόπου η πραγματοποίηση νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με την συμμετοχή όλων των φορέων του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων για την επόμενη μέρα.


Η συγκέντρωση της 11ης Ιουλίου είναι μαζική και είναι συγκλονιστική η παρουσία πολλών μικρών μαθητών από τα γύρω σχολεία με αποτέλεσμα τα παρευρισκόμενα επί των γραμμών του Προαστιακού ΜΑΤ ενώ πέρνουν διαταγές να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους δεν μπορούν να το εφαρμόσουν. Ενώ διαλυόταν η συγκέντρωση μετά από 3 ολόκληρες ώρες οργανωμένη ομάδα 5-6 παρακρατικών φασιστοειδών πλησίασε μεθοδευμένα και ένας εξ' αυτών χτύπησε στο κεφάλι με γλομπ τον σύντροφο του ΕΕΚ Γιάννη Γιαννατσή, λέγοντάς του: "Είσαι κομμούνι έ;", ακολούθησε συμπλοκή με παρευρισκόμενους συντρόφους του ΕΕΚ οι οποίοι και αυτοί χτυπήθηκαν. Τα φασιστοειδή εξαφανίστηκαν με την βοήθεια της Αστυνομίας και ο σύντροφος Γιάννης βρέθηκε νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Την επόμενη μέρα λόγω ελλιπούς σήμανσης συγκρούστηκε συρμός Προαστιακού με εμπορική αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 57 επιβατών του Προαστιακού.

Την Δευτέρα 16 Ιούλη και ενώ ο σύντροφος ήταν ακόμη στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε στο σημείο μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την βάρβαρη δολοφονική επίθεση με την συμμετοχή συλλόγων, φορέων και συλλογικοτήτων  της ευρύτερης περιοχής του Γ' Διαμερίσματος Δ.Α., συντρόφων του ΕΕΚ και συναγωνιστών από όλο το φάσμα της κοινοβουλευτικής, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου.

Παρά την καταγγελία στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ποτέ η Αστυνομία δεν κινήθηκε για την διερεύνηση της υπόθεσης και την εξερεύνηση των δραστών της δολοφονικής επίθεσης στο σύντροφο. Από τότε δυστυχώς έχουν πραγματοποιηθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα στις γραμμές λόγω του σιδηροδρόμου και κανένας δεν έχει συρθεί στα διακαστήρια.

Όμως το Κράτος εδώ και χρόνια σέρνει στα δικαστήρια κατοίκους τόσο από τους Αγίους Αναργύρους όσο και από την περιοχή του Βοτανικού. 

Την Παρασκευή 26 Ιούλη 2014 στο Κτίριο 9 της Ευελπίδων στο 4ο Μονομελές δικάζεται ο αγωνιστής τότε πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Ρούφ - Βοτανικού "Μέγας Αλέξανδρος" Σπύρος Πηλίτσης και η τότε Δημοτική Σύμβουλος της Αριστεράς Αννα Φιλίνη για παρακώληση συγκοινωνιών κατ' επανάληψη και λόγω συμμετοχής τους στις συγκεντρώσεις.

Καλούμε κάθε σύντροφο και φίλο να παρευρεθεί στην δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: