Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ιατρεία και Φαρμακεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Εστίες Αντίστασης στην ανθρωπιστική καταστροφή.

Στην Ελλάδα της κρίσης συντελείται σήμερα μια ανθρωπιστική καταστροφή τρομακτικών διαστάσεων. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πλέον ανασφάλιστο. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δεν έχουν το δικαίωμα να νοσηλευθούν δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία και να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα υγείας εγκαταλείπονται από την Πολιτεία στη μοίρα τους. Καταδικάζονται στον πόνο, τη δυστυχία, την αναπηρία, το θάνατο. Ζουν και πεθαίνουν αβοήθητοι. Το ΕΣΥ κατεδαφίζεται. Ο Υπουργός Υγείας Γεωργιάδης κλείνει νοσοκομεία, θέτει σε διαθεσιμότητα, απολύει εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, επιβάλλει άγριες περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, τα στραγγαλίζει οικονομικά και στη συνέχεια εξυμνεί τα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα οδηγούνται στο να αγοράσουν από τον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. Όμως αυτοί όλο και λιγοστεύουν, καθώς ο πληθυσμός φτωχαίνει συνεχώς, θύμα της μνημονιακής πολιτικής που τον καταδικάζει στην ανεργία, την ελαστική και μαύρη εργασία, τις διαρκείς περικοπές του μισθού του, την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, την απόλυση. Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ύφεσης η χρεοκοπία των μικρομεσαίων νοικοκυριών γίνεται καθημερινό φαινόμενο και το δικαίωμα στην Υγεία γίνεται άπιαστο όνειρο.
 
Στο μεταξύ, από επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύεται ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνεται η διάδοση των λοιμωδών νοσημάτων (φυματίωση, ελονοσία, aids κ.α.) των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου, των ψυχικών διαταραχών, των εξαρτήσεων από ναρκωτικά και αλκοόλ, των αυτοκτονιών. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη αυτό που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, ότι έχει ήδη μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού κατά δύο χρόνια! 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της εγκατάλειψης της πλειοψηφίας του πληθυσμού στην αρρώστια, τη δυστυχία και τον αποκλεισμό από τα βασικά αγαθά και δικαιώματα άρχισαν να δημιουργούνται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία. Ήταν μια πρώτη απάντηση στην προκλητική αναλγησία της πολιτικής Λοβέρδου και  Γεωργιάδη, φανατικών υπέρμαχων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Υγεία και των επιταγών της Τρόικας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Κατερίνας Μάτσα εδώ: http://www.eek.gr/index.php/self-organization/2265-iatreia-kai-farmakeia-koinonikis-allileggyis-esties-antistasis-stin-anthropistiki-katastrofi

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Παρασκευή 20/12: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ"

H παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται ακάθεκτη για 7η χρονιά και κανένα φως δεν διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ. Aντιθέτως, περιφερειακές δυνάμεις, οι λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, βυθίζονται σε ένα νέο κύκλο κρίσης και κοινωνικής αναταραχής (Bραζιλία, Aργεντινή).

Αφίσα 50*70 που κολλιέται και στα Πετράλωνα
ΠOY BAΔIZEI O KOΣMOΣ; Ποια η παγκόσμια προοπτική του σοσιαλισμού; Mπορεί να δοθεί μια εργατική επαναστατική και διεθνιστική απάντηση στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, ενάντια στην κοινωνική καταστροφή της λιτότητας, των μνημονίων και ενάντια στους παλιούς βρυκόλακες του φασισμού που επιχειρούν να βγουν από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας;

H μαρξιστική ανάλυση της κρίσης και η διερεύνηση μιας επαναστατικής διεθνιστικής διεξόδου από την καπιταλιστική χρεοκοπία, είναι το αντικείμενο μιας σημαντικής συνάντησης μαρξιστών που πραγματοποιείται στην Aθήνα.

H δημόσια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013 στην EΣHEA (Aκαδημίας 20), ώρα 19.00.

Oμιλητές είναι οι:
Πάμπλο Xέλερ και Oσβάλντο Kοτζιόλα από το Partido Obrero - Aργεντινή
Σουνγκούρ Σαβράν, DIP - Tουρκία
Mάρκο Φεράντο και Φράνκο Γκριζολία PCL - Iταλία
Σάββας Mιχαήλ, EEK - Eλλάδα

http://www.eek.gr/index.php/announcements/2264-athina-diethnis-ekdilosi-pagkosmia-prooptiki-tou-sosialismoy

Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, δικάζονται στη Λουκάρεως, οι δύο Χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν.

Ο νεαρός μετανάστης από το Πακιστάν, έπεσε νεκρός με επτά μαχαιριές, τα ξημερώματα της 17 Γενάρη, πηγαίνοντας με το ποδήλατο στη δουλειά του στα Πετράλωνα. Σε μια λαϊκή γειτονιά όπως τα Πετράλωνα, με τεράστια αριστερή και κινηματική παράδοση από τα χρόνια του Εμφυλίου ακόμα, μόνο έτσι θα μπορούσαν να δράσουν οι φασίστες: αχάραγα και σαν τους κλέφτες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανοιχτή και δημόσια εμφάνιση. Αλλά αυτή η εγκληματική δράση, που ομοιάζει με αυτή του υπόκοσμου της νύχτας, είναι αρκετή για να αφήνει πίσω της θύματα, όπως ο 27χρονος εργάτης αδερφός μας, που δούλευε σαν σκλάβος για να ζήσει τα οκτώ αδέλφια του στο Πακιστάν, μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο των εχθρών της εργατικής τάξης και των λεπίδων τους.

Αρχικά, μπάτσοι και ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός σε απλή «παρεξήγηση μεταξύ οδηγών», για να αποκαλυφθεί αργότερα –μόνο μετά την σύλληψη των δολοφόνων και την έρευνα στα σπίτια τους- η σχέση τους με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και το ρατσιστικό-φασιστικό ποιόν τους. Ήταν ακόμα η περίοδος -πριν ακόμα επικρατήσει η κάλπικη «αντιφασιστική» υστερία των δελτίων των 8- που τα σάπια ΜΜΕ των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, έκαναν απροκάλυπτα τις πλάτες στη δολοφονική δράση των φασιστών, στρώνοντας το έδαφος και για νέες δολοφονίες.
Ακριβώς οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Λουκμάν, ήταν η σειρά του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, για να μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου από φασίστες. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για ένα ολόκληρο λαό, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τους Ναζί κατακτητές και τους ταγματαλήτες – προγόνους των Χρυσαυγιτών. Η λαϊκή αντίδραση είναι άμεση, απειλώντας να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης αντιφασιστικής εξέγερσης, κι οδηγώντας έτσι στην «αντεπίθεση» της εκφυλισμένης αστικής δημοκρατίας και εν τέλει στις συλλήψεις των Ναζί στελεχών.
Αλλά η, κλονισμένη και παραπαίουσα, κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου, που σαν Βοναπάρτης χτυπά δεξιά (Χ.Α.) κι αριστερά (χρυσός, ΕΡΤ, 6/12/2013 κλπ.) για να σταθεροποιηθεί η ίδια, είναι που έχει κηρύξει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο λαό και την εργατική τάξη, που στήνει στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες, που κάνει πογκρόμ στις γειτονιές της Αθήνας, που αφήνει εν κατακλείδι ανέγγιχτους τους φασιστικούς πυρήνες που φωλιάζουν μέσα σε κράτος και παρακράτος. Στην πάλη μας ενάντια στο φασισμό, δεν έχουμε και δεν θέλουμε τέτοιους συμμάχους.
Η ίδια «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη που θα δικάσει τώρα τους φασίστες, είναι αυτή που διώκει και δικάζει σωρηδόν αντιφασίστες: τον Γ.Γ. του ΕΕΚ, σ. Σάββα Μιχαήλ μαζί με τον Κ. Μουτζούρη, τον σ. Πέτρο Κωνσταντίνου και την ΚΕΕΡΦΑ, τους συντρόφους από την «Εργατική Αλληλεγγύη», τον σ. Θανάση Κούρκουλα από την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό». 
Η νικηφόρα δίκη του Σάββα Μιχαήλ, με τη πλατιά κινητοποίηση όλου του αντιφασιστικού δυναμικού, σε Ελλάδα και εξωτερικό, έδειξε τον δρόμο για το πώς πρέπει το κίνημα να μετατρέπει αυτές τις δικαστικές μάχες, σε «εντός έδρας» αγώνες και σε νίκες. Θα πρέπει ξανά να δώσουμε το παρόν στα δικαστήρια, αυτή τη φορά να παλέψουμε για την καταδίκη των δολοφόνων, να μην αφήσουμε να τους «ρίξουν στα μαλακά», όπως έχει συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν.
Αλλά όσο κι αν επιθυμούμε την φυλάκιση των φονιάδων, θα είναι δημοκρατική αυταπάτη αν πιστέψουμε πως η πάλη μας ενάντια στο φασισμό τελειώνει εκεί: στην εποχή της οξύτατης κρίσης και παρακμής του καπιταλισμού, παράλληλα με τον εκφυλισμό της αστικής δημοκρατίας, ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του κεφαλαίου θα στρέφονται προς τον Φασισμό, για να τσακίσει τη μαχόμενη εργατική τάξη και να σώσει το χρεοκοπημένο σύστημα τους, υφαρπάζοντας συνειδήσεις μέσα στην οργή και στην απελπισία. Σε αυτή τη σύγκρουση Επανάστασης και Αντεπανάστασης που έχουμε μπροστά μας, δεν θα πάμε απλά με το «δημοκρατικό νομικό οπλοστάσιο» μας. Χρειαζόμαστε το Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο των εργατών κι όλων των καταπιεσμένων, με εργατικές πολιτοφυλακές κι ομάδες αυτοάμυνας στους δρόμους, για να τσακίσουμε εξίσου τις αστυνομικές και τις φασιστικές συμμορίες. 
Για να νικήσουμε τον Φασισμό πρέπει να τσακίσουμε την εξουσία που τον γεννά και τον θρέφει, με μια εργατική επαναστατική κυβέρνηση στηριγμένη στα εργατικά συμβούλια, για την ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις, και την ολοκλήρωση του Οκτώβρη του 1917 σε παγκόσμια κλίμακα: αυτός είναι ο πραγματικός εφιάλτης των φασιστών και των καπιταλιστικών αφεντικών τους.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"



Tο Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα και η συντακτική επιτροπή της «Nέας Προοπτικής» εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συντρόφους της εφημερίδας «Eργατική Aλληλεγγύη» και του Σοσιαλιστικού Eργατικού Kόμματος.

Στις 12 Δεκέμβρη η σ. Kατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος της «Eργατικής Aλληλεγγύης» και μέλος της KEEPΦA και οι σ. Tάσος Aναστασιάδης, εκδότης της «Eργατικής Aλληλεγγύης» και Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας, ιδρυτικό στέλεχος του ΣEK και μέλος του συντονιστικού της ANTAPΣYA, παραπέμπονται σε δίκη.

Mηνυτής ο δικηγόρος - νομικός σύμβουλος επί συμβάσει έργου της Xρυσής Aυγής Iωάννης Aνδριόπουλος. Είναι ένας εκ των έξι μηνυτών κατά του σ. Σάββα Mιχαήλ και του πρώην πρύτανη του EMΠ K. Mουτζούρη και ένας εκ των δύο που προσήλθαν στη δίκη που έληξε με την πανηγυρική αθώωση των κατηγορουμένων. Στην περίπτωση του Σάββα Mιχαήλ ο εν λόγω δικηγόρος θεώρησε ότι η προκήρυξη που περιείχε τη φράση «ο  λαός δεν ξεχνά τους φασίστες τους κρεμά» είναι επιλήψιμη και πρέπει να διωχθεί. Tώρα, έκανε μήνυση γιατί η «Eργατική Aλληλεγγύη» άσκησε κριτική στις μεθοδεύσεις σε βάρος του δικαιώματος στην Iθαγένεια των παιδιών των μεταναστών. O ίδιος είχε ασκήσει την προσφυγή στο Σ.τ.E. κατά του νόμου για την Iθαγένεια, που θα έλυνε το πρόβλημα 20.000 περίπου παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί και σπουδάσει στην Eλλάδα. Mε την συνδρομή πολλών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της NΔ κατάφεραν να αποσυρθεί ο νόμος. 

Mε τη βιομηχανία μηνύσεων ο συνήγορος των ναζιστών επιχειρεί να κερδίσει σε κάποιες υποθέσεις το δεδικασμένο ώστε να προωθήσουν τη φίμωση του εργατικού κινήματος και κάθε φωνής που τολμά να αντιταχθεί στη ρατσιστική και φασιστική βαρβαρότητα. Eίναι η ίδια τεχνική που για χρόνια εφάρμοζε στη Γαλλία ο αρχηγός του Eθνικού Mετώπου πατέρας Λεπέν. Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι ο συνήγορος των ναζιστών, το πρόβλημα είναι το δικαστικό σύστημα και οι εισαγγελικές αρχές που αντί να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο την εισάγουν προς εκδίκαση. Kι ας σημειώσουμε την επιλεκτική διαφορά: η μήνυση της σ. Aγγελικής Kουτσουμπού, που παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της από την επίθεση αστυνομικών της ομάδας ΔEΛTA κατά του μπλοκ του EEK στην πλατεία Συντάγματος στις 6 Δεκέμβρη 2009 απορρίφθηκε, ενώ οι μηνύσεις των ναζί και των συνηγόρων τους εκδικάζονται. 

Όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι συνδικαλιστές και η προοδευτική διανόηση πρέπει να προβάλλουν αντίσταση στις μεθοδεύσεις του «βαθέος κράτους» και του φασιστικού παρακράτους.

Nα αθωωθούν οι σύντροφοι του ΣEK
Nα τεθεί η μήνυση στο αρχείο
Ενοχοι δεν είναι οι αντιφασίστες και αντιρατσιστές – ένοχοι είναι οι ναζιστές.

Αθήνα 13 Nοέμβρη 2013
EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA


http://www.eek.gr/index.php/smashfasism/2187-allileggyi-stin-ergatiki-allileggyi